Εκδρομή Α΄ τάξης στον Λυρικό Μικρό Πλανήτη

Οι μαθητές\τριες της Α΄ τάξης, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, επισκέφτηκαν τον Λυρικό Μικρό Πλανήτη, με σκοπό να συμμετάσχουν σε 2 εκπαιδευτικά προγράμματα ενσυναίσθησης με τίτλους:

  • «Άκου με που σου μιλώ, να τα βρούμε ένα λεπτό»
  • «Θυμός, θυμός, δεν έγινε χαμός».

Σκοπός των προγραμμάτων ήταν οι μαθητές /τριες, κυρίως μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη μουσική, να εισαχθούν στην τεχνική του φωτεινού σηματοδότη (Κόκκινο: Σταματώ και ηρεμώ, Κίτρινο: Σκέφτομαι, Πράσινο: Προχωρώ) και να αναλογιστούν αποτελεσματικές στρατηγικές, για να ηρεμούν και να εκφράζουν με εναλλακτικούς τρόπους τον θυμό τους.  

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από παιχνίδια ρόλων, μυήθηκαν στην τεχνική των καρεκλών επίλυσης συγκρούσεων, όπου, σε κάθε διαφωνία μεταξύ δύο παιδιών, εναλλάξ ο ένας μιλάει (στόμα) και ο άλλος ακούει (αυτί). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μαθητές μαθαίνουν τι να προσέχουν, ώστε να μπορούν να λύνουν αποτελεσματικά τις διαφωνίες τους. Παράλληλα, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ασκούνται στη διεκδικητική συμπεριφορά και στην εύρεση της πιο συμφέρουσας για όλους λύσης, αποφεύγοντας τόσο την επιθετικότητα όσο και την παθητικότητα.

Η ενίσχυση της ενσυναίσθησης των μαθητών είναι μέρος της παιδαγωγικής διαδικασίας, καθώς η ψυχοσυναισθηματική καλλιέργεια του μικρού ατόμου αποτελεί βασική παιδαγωγική συνιστώσα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο